Loreen lanceert 10 mei nieuwe singel Forever

Credits: Anders-Henrikson

Vorig jaar won ze het Eurovisie Songfestival met ‘Tattoo’ en dat was voor Loreen al de tweede keer. In 2012 won ze immers met ‘Euphoria’, wat tot dusver de grootste Songfestival hit ooit werd in Nederland. Loreen werd daarmee de tweede artiest en de eerste vrouw die twee keer het Eurovisiesongfestival wist te winnen en evenaarde daarmee Johnny Logan die in 1980 en 1987 won. Na ‘Tattoo’ wist Loreen ook met de opvolger, de deels zelfgeschreven ‘Is it love’ te scoren in Nederland. Op 10 mei komt haar allernieuwste singel uit: ‘Forever’. Met het nummer staat ze zaterdag 11 mei live in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Love Unlimited Orchestra – I’m So Glad I’m A Woman (Alarmschijf 1981)

Credits: Unlimited Gold

Op 5 september, maar dan in 1981, ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar Love Unlimited met ‘I’m So Glad to Be a Woman’. Het nummer werd geschreven door Barry White, Frank Wilson en Paul Politi en geproduceerd door White. Het stond in 1979 als eerste track op het album ‘Love is Back’. Het meidentrio was gelieerd aan Barry White. Zij vormden zijn achtergrond vocalen en één van de zangeressen, Gloedan James,  was met hem getrouwd. ‘Walking in the rain withe the one I love’ was een eerdere hit van Love Unlimited in 1972. Deze singel werd Treiterschijf op Radio Noordzee en werd een internationaal succes. ‘I’m so glad that I’m a woman’ werd gelukkig ook een hit, maar dan vooral in Nederland en België. De singel behaalde de 2e plaats in de Nederlandse Top 40 en werd daarmee in Nederland hun grootste hit. In 1994 verscheen een hilarische Nederlandse uitvoering van het nummer. Annie de Rooy (ofwel Paul de Leeuw) maakte er ‘Ik ben zo blij dat ik een vrouw ben’ van. Deze cover stond op de singel met de dubbele a-kant ‘Voorbij’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 

Tiësto, Dimitri Vegas & Like Mike, Gabry Ponte – Mockingbird 

Credits: Musical Freedom Records

‘Mockingbird’ is de nieuwe singel van Tiësto. Misschien dat het refrein in zijn nieuwe track je aan iets doet denken? Dat kan kloppen, want in het refrein verwerkte de populaire DJ en producer een sample van ‘Mockingbird’, dat Eminem in 2005 uitbracht. De rapper maakte op zijn beurt weer gebruik van het traditionele kinderliedje Hush, Little Baby. Voor zijn nieuwe singel ‘Mockingbird’ riep Tiësto de hulp in van Dimitri Vegas & Like Mike en Gabry Ponte. Het nummer van Tiësto volgt op de voormalige Alarmschijf ‘All my life’ met meewerking van Fast Boy.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 

Plastic Bertrand – Ca Plane Pour Moi (Flashback 1978)

Credits: Vogue

Terug naar 6 mei, maar dan in 1978! Op deze dag kwam Plastic Bertrand binnen in de Nationale Hitparade met ‘Ça plane pour moi’. De tekst was vrij onzinnig en ging over onder andere katten die whisky drinken en biertjes uit rubberen glazen. Roger Jouret uit Brussel vierde grote successen met zijn singel, maar: hij had het niet eens zelf ingezongen. . . . .  Dat deed zijn producent Lou Deprijck. DezeLou schreef het nummer samen met Yvan Lacomblez, dat te vinden was op de LP ‘An 1’ van Plastic Bertrand.

Plastic Bertrand wilde er niet aan, dat zijn stem niet op het nummer te horen was. Hij heeft het jarenlang betwist. Plastic Bertrand was zo zeker van zijn zaak, dat hij uiteindelijk een rechtszaak aanspande, om zijn gelijk te halen. Maar:  experts gaven op 26 juli 2010 uiteindelijk aan, dat de stem van ‘Ça plane pour moi’ wel degelijk van Lou Deprijck was.

De reden dat Lou indertijd niet zelf het nummer zong, had te maken met het feit dat hij het zich voor zijn geloofwaardigheid als zanger en componist niet kon veroorloven het nummer voor de camera te zingen. Hij had Roger Jouret bereid gevonden het nummer als Plastic Bertrand te playbacken. Verder gaf hij aan dat de tekst een onsamenhangende stortvloed van woorden was van iemand die stoned was. Lou Deprijck vierde zijn grootste successen in de jaren 70 en 80 met zijn bands Lou & the Hollywood Bananas en Two Man Sound en als producer van Viktor Lazlo en . . . . Plastic Bertrand. De singel ‘Ca plane pour moi’ bereikte de 2e plaats in de Nationale Hitparade.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Chappell Roan – Good Luck, Babe! 

Credits: Ryan Clemens, Island Records

In Nederland is Chappell Roan nog relatief onbekend, maar in Australië scoort deze Amerikaanse zangeres intussen een grote hit met haar nieuwe singel ‘Good Luck, Babe!’ Ze schreef het nummer samen met Justin Tranter en Dan Nigro. De sound van Chappell Roan herken je aan haar vrouwelijke, queen- en camp-gerelateerde popmuziek met een donker randje. “I needed to write a song about a common situationship within queer relationships—where someone is struggling with coming to terms with themselves,” zegt in een statement. “It’s a song about wishing well to someone who is avoidant of their true feelings.”

Haar artiestennaam is geïnspireerd op haar grootvader, Dennis K. Chappell, wiens favoriete nummer ‘The Strawberry Roan’ was. Haar meest bekende nummer tot nu toe is ‘Pink Pony Club’ (2020), die is geïnspireerd op Roan’s eerste avond uit in een gayclub. Op 4 september komt Roan naar Nederland, voor een concert in de Melkweg. ‘Good Luck, Babe!’ is haar eerste nieuwe singel na haar debuut album ‘The Rise and Fall of a Midwest Princess’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

The Cats – Let’s Dance (Flashback 1972)

Credits: Imperial

Terug naar 6 mei, maar dan in 1972! Op 6 mei 1972 komen The Cats binnen in NDaverende Dertig met ‘Let`s dance’. Het nummer werd geschreven door de zanger van de Volendamse band: Piet Veerman.  Het liedje stond op hun LP  ‘Signed by The Cats’. De singel was de opvolger van het succesvolle ‘One way wind’, waarmee de groep hun tweede alarmschijf binnensleepten (1971). Met dit nummer behalen ze ook een top 5 notering in Duitsland. Ze zongen zelfs een compleet album in het Duits in.  Ook deden ze een tournee in Indonesië 1971. Deze optredens werden vastgelegd voor een documentaire bij de Vara.

‘Let`s dance’ werd vervolgens ook een grote hit voor de groep. Het nummer stond 14 weken genoteerd en bereikte de 2e plaats in de Daverende Dertig. Naast Hilversum 3 waren The Cats razend populair op Radio Veronica.  Deze zender speelde ook een belangrijke rol in hun bestaan.  Hun allereerste singel “Jukebox” namen ze op bij het piepkleine Amsterdamse label Durlaphone. Dat het nummer op single verscheen dankten de Volendammers aan het winnen van een talentenjacht, dat Radio Veronica (op zee!) had georganiseerd. Bij Veronica waren de mannen vaste bezoekers in de deinende studio, mét paling, om hun nieuwste singel te presenteren.

‘Let`s dance’ leverden The Cats een gouden plaat op: er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. In Duitsland stond de singel maar liefst 32 weken in de hitparade. Niet alles is rozengeur en maneschijn in 1972 voor The Cats. Zanger Cees Veerman krijgt problemen met zijn stem en stopt noodgedwongen twee jaar bij de groep. Roadie Piet Keizer werd zijn vervanger.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Post Malone & Morgan Wallen – I Had Some Help

Credits: Universal Music

Eerder deze maand deed hij het met Taylor Swift, en nu zoekt Post Malone de samenwerking mey Morgan Wallen. Op 10 mei beluister je het resultaat in de singel ‘I Had Some Help’. Het tweetal bracht het country georiënteerde nummer eind april voor het eerst live tijdens het Stagecoach Coachella Festival in Californië. De video voor ‘I had some help’, dat ook door Malone en Wallen werd geschreven, is opgenomen in Joshua Tree. Het zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar een country album van Post Malone.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Maggie MacNeal viert haar 74e verjaardag

Credits: AVRO, Beeld en Geluid

Wat is er mooier dan geboren te worden op Bevrijdingsdag, 5 mei? Zoals Maggie MacNeal, die vandaag haar 74e verjaardag viert. Gefeliciteerd! Als ze vijftien is, maakt ze haar eerste plaat, toen ze meezong met het Aalsmeers Koor. ,,Ik ben een klassieke sopraan, maar ik werd ontdekt in de discotheek. Ik had toen niet het idee dat ik beroemd zou worden. Ik had later gewoon een kantoorbaan bij Inventum, dat bedrijf van de huishoudelijke apparaten. Op aandringen van producer Hans van Hemert heb ik toen ‘I heard it through the grapevine’ opgenomen, met als B-kant ‘Isolation’ van John Lennon.”

Het werd geen hit, maar het is het wel de start een lange, succesvolle carrière in de muziek. In de zomer van 1971 wordt Sjoukje Van ’t Spijker, zoals ze echt heet, gekoppeld aan zanger Willem Duyn. Zo wordt het duo Mouth & MacNeal geboren. Hun eerste singel, ‘Hey you love’, is gelijk raak en bereikt de 5e plaats van de Top 40. De act van een kleine, onschuldig ogend meisje en een grote man met een grote mond (‘Big Mouth’) werkt en het duo scoort met de opvolger ‘How Do You Do’ een ongelofelijke hit: het wordt een nummer 1 hit in Nederland en blijkt het nummer wereldwijd aan te slaan. 

‘How Do You Do’ bereikt zelfs de top 10 van Amerika en gaat meer dan een miljoen maal over de toonbank!  Ook de opvolger ‘Hello-A’ is goed voor een nummer 1 notering in de Veronica Top Veertig.  Dan volgen nog een aantal successen, zoals de top tien hits ‘You kou la le loupi’ en ‘Minnie, Minnie’. Als Mouth & MacNeal in 1974 meedoen aan het Eurovisiesongfestival bereikt hun Nederlandse bijdrage ‘Ik zie een ster’ (I See a Star) een welverdiende 3e plaats in de finale. De concurrentie was dan ook wel heel groot: 1974 was het jaar van de overwinning van ABBA.

Toch valt in datzelfde jaar het duo uit elkaar en gaat Maggie solo. Haar eerste singel ‘Nothing Else To Do’ wordt opgepakt als Alarmschijf, maar nog geen grote hit. Dat gebeurt wel met ‘When You`re Gone’. Top tien in Nederland en ver daar buiten. Zo bereikt dit nummer zelfs een nummer 1-hit in Brazilië en levert het haar daar een tournee én een gouden plaat op. Ook ‘Terug Naar De Kust’ bereikt de top tien. Het nummer was een eigen compositie van de zangeres, met een weemoedige tekst van Theun de Winter. Het nummer was onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal uit 1976, dat werd samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

In 1980 vertegenwoordigd Maggie MacNeal Nederland op het Eurovisie Songfestival. Met ‘Amsterdam” behaald ze een 5e plaat in de finale. Daarmee is Maggie één van de meest succesvolle Nederlandse acts op het Eurovisie Songfestival. Vanaf 2000 maakte MacNeal deel uit van de groep Dutch Divas. (destijds met Sandra Reemer en Marga Bult) In 2012 verscheen het boek Mouth & MacNeal, duo tegen wil en dank, geschreven door Roel Smit. Hij was de oprichter van de fanclub, en besloot zijn plakboeken en herinneringen te verwerken tot een heuse biografie. Het werd een boek vol weemoed en nostalgie, maar ook met de keiharde werkelijkheid van twee mensen die feitelijk (letterlijk en figuurlijk) samen niet door één deur konden. Een beetje jaren zeventig liefhebber moet dit boek echt wel aanschaffen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Zoë Tauran & Jonna Fraser – Stiekem (Teaser)

Credits: Universal Music

Zoë Tauran keert terug met een gloednieuwe singel. Op 10 mei brengt ze, samen met Jonna Fraser, ‘Stiekem’ uit. De oplettende luisteraar herkent het refrein misschien wel van de gelijknamige track van Fouradi uit 2011.  Zoë over de totstandkoming van de singel: “Jonna en ik komen elkaar vaak tegen, we kennen elkaar al heel lang. In 2017 stond ik al op zijn album met de song ‘Solo Bent’. We hebben altijd het idee gehad om nog een keer samen iets te maken. En nu, zeven jaar later, is het dus zover.”

De videoclip van ‘Stiekem’ namen Zoë en Jonna samen op in Marrakesh, een stad waar de artiesten beiden heel graag komen. “Een clip voor zo’n zomers nummer kun je moeilijk schieten in een regenachtig, grijs Zandvoort toch?” grapt Zoë.  Eerder deze week kondigde Zoë Tauran haar grootste show ooit aan: op 23 november staat ze in de AFAS Live.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

@zoetauran

#Stiekem coming soon 🤫🤍@Jonna Fraser

♬ original sound – Zoë Tauran
 

OMD – Genetic Engineering (Kluis van de Flops)

Credits: Virgin

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor Ochestral Manouvres In The Dark. De Brits band werd kortweg omgedoopt tot OMD en krijgt een plekje in de Kluis met ‘Genetic Engineering’. Dit nummer, dat in 1983 uitkwam op singel, werd geschreven door de twee bandleden Andy McCluskey en Paul Humphreys. De song stond op hun vierde LP ‘Dazzle Ships’. OMD was in Nederland doorgebroken in 1981 met hun singel ‘Souvenir’. Een jaar later werd ‘Maid of Orleans’ een nummer 1 hit in Nederland.

Frontman McCluskey koos bewust voor de historische figuur Jeanne D`Arc. Hij schreef het nummer op de 550e sterfdag van Jeanne d’Arc.  De track was afkomstig van hun album ‘Architecture & Morality’, waar ook het liedje ‘Joan Of Arc’ staat. Dat zorgde natuurlijk voor verwarring, waardoor de titel ‘Joan Of Arc (Maid Of Orleans)’ veranderd werd naar ‘Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)’.

In Nederland bereikte de Lp ‘Architecture & Morality’ de eerste plaats in de Nederlandse album chart, waar het acht weken bovenaan stond. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de opvolger ‘Dazzle ships’. Maar deze plaat was commercieel veel minder succesvol (nummer 15 Album chart) en geen enkele singel ervan bereikte de Nederlandse Top 40. Ook ‘Genetic engineering’ niet. In Engeland behaalde het nummer de 20e plaats en in Spanje zelfs de top 5.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Meduza ft. OneRepublic & Leony – Fire (Teaser)

Credits: Universal Music

Meduza werkt samen met OneRepublic en Leony voor het Europees voetbalkampioenschap. Mix de spanning van voetbal en het muzikale talent van het Italiaanse elektronische trio Meduza, OneRepublic en de Duitse singer-songwriter Leony en je komt tot de singel ‘FIRE’. Het nummer is kortgeleden onthuld tijdens een verrassingsoptreden van MEDUZA en is de officiële soundtrack van UEFA EURO2024.

Met de lancering van dit nummer introduceert de UEFA de #lightyourfire-campagne: een oproep tot actie voor fans over de hele wereld om samen te komen en te delen wat hun passie aanwakkert, waarbij ze het nummer kunnen gebruiken om hun creatieve uitingen te ondersteunen.  De artiesten zijn erg enthousiast over de samenwerking en zijn blij dat de release niet alleen om muziek draait maar ook om de verbinding van fans over de hele wereld. ‘Fire’ verschijnt op 10 mei.

UEFA EURO2024 staat gepland van 14 juni tot 14 juli in Duitsland. Nederland speelt  wedstrijden op 16, 21 en 25 juni.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Nederpop Hit ABC – B.B. Band

Credits: CNR

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts.  We doen een greep naar de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bakermat met:

B.B. Band

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op B.B. Band. De groep was afkomstig uit Den Bosch en omgeving en had voorheen als naam de Bill Bradley Band. De bezetting bestond o.a. Alfred Martens, Kees Buenen en Karin Meis (solo bekend als Nadieh).  De Bill Bradley Band kwam voort uit cabaretgroep Het Slimme Gras. Aanvankelijk speelden ze vooral covers van onder meer The Beatles, The Everly Brothers, Van Morrison, Bob Dylan en Ry Cooder. Daarnaast hadden ze eigen repertoire, zoals in 1977 het nummer ‘I am not a dreamer anymore’. Deze singel werd geschreven door Kees Buenen.

Een belangrijke wisseling vond plaats in 1979 toen de zangeres Nadieh zich bij hen aansloot. Begin jaren tachtig brachten ze verschillende Nederlandstalige singel uit, waarbij ‘Stille Willie’ uit 1981 de Nederlandse hitlijsten wist te bereiken. Dit nummer werd geschreven door Henk Wittenberg en Kees Buenen.  Aan de B-kant van de singel, ‘Mijl na mijl’, schreef o.a. Albert West mee. “Stille Willie’ behaalde de 21e plaats in De Nederlandse Top 40.

Een jaar later, in 1982, viel de B.B. Band uit elkaar. Buenen, Meijer en Berger traden nog ongeveer een jaar op met Pussycat. De eerste twee sloten zich vervolgens aan bij Bots en Berger vertrok naar VOF de Kunst. Nadieh ging solo verder. Zanger Alfred Martens begint een Nederlandstalige soloarrière . Eind 1983 en in de zomer van 1984 staat hij tweemaal in de Tipparade. Eerst met ‘Hoe doet ie dat nou’ en daarna met ‘Dat moet je leren’.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01STILLE WILLIE198106 wk. – 21

De meest gestreamde song van B.B. Band is ‘Stille Willie’ met zo’n 1.900.000 streams.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 

Week :  18

HONEY BOY – Purple Disco Machine, Nile Rodgers, Shenseea

Hitzound Top 40

Brand New

Eurovision Songcontest

Summer Hits

Hitzound Smash Archief

Flashback The 60s, 70s 80s

Homo Top 100

Latest Tweets

NL Top 200

Google ad







Translate »